About us

Hiszünk a környezetvédelemben, Felkészültünk a változásokra!

A Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb egyetem Magyarországon. Ezt a címet az Universitas 2010-ben nyerte el, amikor az Indonéziai Egyetem elindította a GreenMetric felmérését. Azóta azon dolgozunk, hogy minden idelátogatónak, itt dolgozónak és itt tanulónak megmutassuk, hogyan lehet környezetbarát életet élni.

További információk

Tavalyi eredményeink

Szeged a napfény városa

A 2018-as évben az egyetemen található napelemek 1 164 455 kW áramot termeltek. Ez a mennyiség az egész éves felhasználásunk 3,54%-át fedezi.

A szennyvíz is lehet hasznos

Az SZTE TIK épületében található szennyvízhővel üzemelő hűtő-fűtő berendezés teljesítménye1 132 222 kW.

Energia az égből és a talajból

A geotermikus energiáknak köszönhetően újabb 9 173 444 kW energiát tudtunk tisztán zöld forrásokból kinyerni.

Watch

Elektromos autók

Tavaly 569 elektromos autó töltését biztosítottuk.

Környezettudatos események

Hallgatóink száma, akik részt vettek ilyen eseményen tavaly 500 fő volt.

Watch

Magyarország legzöldebb egyeteme 2010 óta

Az Indonéziai Egyetem 2010-ben indította el a GreenMetric felmérést, amin akkor még csak 95 egyetem indult. A tavalyi évre a kitöltők száma elérte a 619 világszerte, amiből 9 Magyarországon található intézmény. Büszkéne jelentjetjük, hogy a kezdeti évektől egészen napjainkig a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb magyarországi egyetem.

Hasznosítsuk újra a szemetet

Egyetemünk minden épületében szelektíven gyűjtjük a szemetet. Az organikus szemét az egyetemen belül marad, hiszen amit csak lehet a Füvészkert komposztál, hogy aztán trágyaként újrahasznosítsa azt. Emellett a Füvészkertben az esővizet is gyűjtik, aminek eredménye az, hogy a locsolással kapcsolatos költségek is csökkennek.

További információk

Rendezvények, a fenntarthatóság jegyében

Több mint 25 000 hallgató és 7 000 dolgozó alkotja az SZTE családját. Ha valaki Szeged városában született, az egyetem végigkísérhette az egész életét: Több dolgozónk is van, akik az egyetemi óvodában kezdték meg iskolai pályafutásukat, amit az SZTE Gyakolró Gimnáziuma, majd maga az SZTE követett! Mivel mi hiszünk a nevelés erejében, az életen át tartó egyetemi létnek köszönhetően a környezetbarát életre való nevelést már az óvodában el tudjuk kezdeni.

Fényképek az egyetem életéből

Iratkozz fel a hírlevelünkre!

Ha szeretnél értesülni az egyetemi történésekről, kattints a feliratkozás gombra!

Gondolatok az Egyetemünkről

A természet nagy elvekre épül. A természet nem épít külön elveket egy fának, egy bokornak, egy virágnak, egy embernek. Minden egy közös nagy alapelvre épül, úgyhogy végeredményben mindegy, hogy mit tanulmányozunk, ha elég értelmesek vagyunk ahhoz, hogy az élet alapelveit, szerkezetét megértsük.

Szent-Györgyi Albert

Nobel-Díjas rektor, Szegedi Tudományegyetem

A környezettudatosságnak nem csupán az egyetemi épületekben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, a szolármezők, hőkutak, hőszivattyúk, a szürkevizet hasznosító rendszer, a PlanibelTri üvegtechnológia, a mini szolárrendszer és a geotermikus fűtésrendszer a része, hanem a kerékpáros közlekedés ösztönzése, támogatása is. Az egyetem „zöld szigetén” az újszegedi Füvészkertben 2010-ben újjáépítették az üvegházat, megvalósult a fitotron rekonstrukció, és rehabilitálták a vizes élőhelyeket.

Prof. Dr. Gábor Szabó

Korábbi Rektor, University of Szeged

A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia kilenc prioritási területet jelöl meg, amelyek a fenntarthatóságot pozitívan képesek befolyásolni, ezek: Fenntartható népesedési politika, Egészségi állapot javítása, Társadalmi kohézió és a foglalkoztatás javítása, Természeti értékek védelme, Klímaváltozás elleni küzdelem, Fenntartható vízgazdálkodás, Versenyképesség fenntartható erősítése, Fenntartható termelési eljárások és fogyasztói szokások erősítése, Energiagazdálkodás átalakítása, Fenntartható mobilitás és térszerkezet kialakítása.

SZTE Fenntartható Fejlődés Stratégia

Idézet